LOGO :: Strona główna


O FIRMIENASI KLIENCINAPISALI O NASPRACAKONTAKTE-MAIL






Napisali o nas

Nowości gastronomiczne - styczeń 2005 r.

Małopolskie szpitale w dobrych rękach.
Catermed - 300 pracowników, 18 obsługiwanych placówek, 5 tys. posiłków dziennie, w większości mały transport, szefowie firmy mówią jedynie o dodatnich wynikach finansowych.

Wyjdą z Małopolski
Rok 2004 nie oznacza dla krakowskich firm cateringowych odpoczynku. Wręcz przeciwnie. Cały czas planują ekspansję.
- Wzmocnimy i rozszerzymy naszą obecność w Małopolsce, na Warmii i Mazurach oraz na Pomorzu Zachodnim - mówi Krzysztof Gorlich z Aspen Res. W zeszłym roku jego firma zainwestowała ponad 9 mln zł, w tym roku nie przewiduje dużych inwestycji. Aspen Res ma zainwestować jeszcze 1-2 mln zł.
- My dotychczas interesowaliśmy sie Polską południowo-wschodnią, ale w planach mamy ekspansję na wschód i północ - mówi Beata Zych, dyrektor Catermed. W trakcie trwania wygranych kontraktów Catermed zmieniać będzie stan techniczny każdej kuchni, w której przygotowuje posiłki. - Wykonujemy bardzo dużo bieżących inwestycji w każdej jednostce. Jeśli chodzi o inwestycje strategiczne dla rozwoju firmy, to planujemy je na rok przyszły - mówi Beata Zych.

Unia niegroĽna z daleka
Wydaje się, że firmy cateringowe tylko czekają na wejście Polski do Unii Europejskiej. Postrzegają ten fakt nie jako zagrożenie, ale szansę na rozwój. - Akcesja daje nam nowe możliwości tym bardziej, że kapitałowo jesteśmy częścią grupy Zehnacker, która jest jednym z najważniejszych usługodawców, także cateringowych, w Niemczech i Austrii - uważa Krzysztof Gorlich z Aspen Res. Strategią grupy Zehnacker jest działanie na lokalnych rynkach poprzez firmy lokalnie zakorzenione, a taką firmą jest Aspen. Integracja z Europą ma oznaczać dla grupy wzmocnienie kapitałowe ze względu na podwyższoną wiarygodność polskich kontraktów. - Jesteśmy przekonani, iż w szeregu funduszy unijnych znajdzie się miejsce na poprawę również wycinka polskiej szpitalnej rzeczywistości - ma nadzieję Beata Zych. Aby móc konkurować w unijnej rzeczywistości zarówno Catermed, jak i Aspen Res, zadbały o system HACCP. - To konsekwencja cywilizacji i procedur i nie mając innego wyjścia trzeba się z nim zgodzić - mówi Beata Zych. Jej zdaniem nie grozi zalanie Polski firmami spoza kraju. - Jeśli będą próbowac wchodzić na rynek, to raczej nie samodzielnie, a poprzez łączenie się z podmiotami polskimi, znającymi rynek i realia - uważa Beata Zych.

Jacek Krawczeski
Nowości Gastronomiczne - grudzień 2003 r.

SONDA
Specjalizujemy się w usługacg żywieniowych i cateringowych dla szpitali i szkół, dlatego posiłki przygotowujemy wyłącznie we własnym zakresie. Nie korzystamy z dań gotowych, przeczy to zasadom zdrowego żywienia. Większość dań gotowych posiada ulepszacze i konserwanty, nie możemy więc zaoferować takich posiłków pacjentom szpitala czy uczniom.

Beata Zych
dyrektor firmy Catermed Sp. z o.o.
sondę opracowała Ewa Bęczkowska
Nowości Gastronomiczne - lipiec 2003 r.

SONDA
Zanim zdecydowaliśmy się na Catermed Sp. z o.o., przeprowadziliśmy rozmowy z innymi szpitalami. W efekcie - od stycznia obsługuje nas firma. która przygotowuje posiłki w szpitalnej kuchni. Jesteśmy zadowoleni z tej decyzji: udało nam się obnizyć koszty o około 10-15%, odpadły nam problemy związane z prowadzeniem kuchni, zamówieniami żywności, z absencją pracowników, pomieszczenia kuchni nie są już dla nas kosztem, a dają przychód z dzierżawy, itp. Obecnie rozważamy również zlecenie usług sprzątania firmom z zewnątrz.

Andrzej Mazurkiewicz,
zastępca dyrektora ds. ekonomiczno-eksploatacyjnych,
SPZOZ Proszowice (woj. małopolskie).



Szpital Specjalistyczny Chorób Płuc w Zakopanem
Przejście na catering zewnętrzny (Catermed Sp. z o.o.) pozwoliło nam zredukować koszty o około 45%. Nie opłacało nam się prowadzić własnej kuchni w sytuacji, gdy mamy około 130 pacjentów. Posiłki dostarczane są z odległości 25 km, nie spóĽniły się ani razu. Wspólnie z firmą cateringową opracowaliśmy cztery warianty dowozu posiłków. Zabezpieczyliśmy się na wypadek sytuacji awaryjnych: firma zobowiązana jest prowadzić przy szpitalu bufet, z którego możemy zamawiać dodatkowe posiłki w razie potrzeb.

Created by: NSS Internet